BassoonBoost 2016

Cursussen o.l.v. Marieke Stordiau en Mariken Zandvliet in Querceto val di Cecina in Toscane

Perioden: 2-9 juli | 9-16 juli

In het hart van Val di Cecina tussen Volterra en de Etruskische kust ligt het dromerige dorpje Querceto, omringd door velden en bossen. Het middeleeuwse kasteel van de familie Ginori Lisci omvat bijna het gehele Querceto. Graaf Lorenzo en zijn zoon Leonardo hebben in de 20e eeuw het dorp en de aangrenzende gebieden tot ontwikkeling gebracht. Querceto is inmiddels geheel gerestaureerd en kent een levendig sociaal cultureel leven. Vanuit Querceto is er een betoverend uitzicht op de heuvelen van het van natuurreservaat Monterufoli. www.castelloginoridiquerceto.it

 • Querceto

De omgeving van Querceto

Op 20 minuten afstand ligt Bolgheri, bekend van de wereldberoemde gelijknamige wijn. 10 minuten daar vandaan ligt aan de Etruskische kust het plaatsje Cecina, waar het met de vele visrestaurants goed toeven is. Landinwaarts ligt op 25 km afstand Volterra met zijn Romeinse theater, het Palazzo dei Priori en musea. Pisa is 80 km rijden, Florence 100 km. Kunst, cultuur en het Italiaanse leven zijn in dit hart van Toscane verbonden.

Workshops, privélessen en optredens

Accademia Libera Natura e Cultura organiseert jaarlijks vele cursussen in Querceto. De organisatie biedt onderdak aan kunstenaars uit verschillende Europese landen en geeft alle ruimte voor een eigen invulling van hun workshops op het gebied van beeldende kunst, fotografie, muziek, dansen, beeldhouwen en koken. Parallel aan de cursussen is er een gevarieerd programma met concerten en operavoorstellingen.
www.association-marcopolo.org

Geef een boost aan je fagotspel!

Centraal in de cursussen staan je persoonlijke wensen om je fagotspel in één week een boost te geven. Vanaf de zondag is er iedere dag een privé les fagot gepland. Daarnaast coacht Mariken je op drie dagen met kamermuziek voor fagot en piano. Op vier dagen is er een uur gepland in wisselende kamermuziekbezetting met coaching. Tevens speel je mee in een aantal korte pop-up concerten en is er veel ruimte voor persoonlijke invulling. Uiteraard wordt er veel samengespeeld met andere muziekcursisten en docenten.

Meer dan muziek …

De BassoonBoost heeft meer te bieden dan muziek. Samen met andere cursisten bezoeken we Volterra, maken een uitstapje naar een wijnhuis, Cecina of Bolgheri, en zien tijdens een diner aan het strand de zon in de zee verdrinken.

Week 2-9 juli wordt afgesloten met een slotconcert door het Ragazze Quartet met muzikale vrienden uit het Nederlands Blazers Ensemble en Hexagon Ensemble, een tentoonstelling van de parallelle schildercursus en een afterparty met wijnen van Castello Ginori

Week 9-16 juli bezoek op zondag van de opera Suor Angelica van Puccini in Castel Ginori. De week wordt afgesloten met een optreden van The Amsterdam Consort met musici uit onder andere het Nederlands Blazers Ensemble, het Hexagon Ensemble en leden van het Ragazze Quartet. Daarna barst de afterparty los.

Docenten

Marieke Stordiau en Mariken Zandvliet zijn bevlogen docenten die hun sporen in het muziekleven verdiend hebben. Marieke is sinds 1991 lid van het Nederlands Blazers Ensemble, gaf vele recitals, speelde 20 jaar in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en is de fagottiste van het Hexagon Ensemble. Mariken is als correpetitor verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Zij begeleidt niet alleen vele jonge talenten tijdens hun opleiding, maar geeft met diverse kamermuziekensembles ook optredens in binnen en buitenland.

Parallel aan de BassoonBoost zijn er ook cursussen fluit, viool, altviool, cello, koorcursus  en schilderen

Periode 2 - 9 juli | 9 - 16 juli FluteBoost o.l.v. Jeannette Landré, Mariken Zandvliet

Geef een boost aan je fluitspel!

Centraal in deze cursus staan je persoonlijke wensen om je fluitspel een boost te geven. Vanaf zondag is er elke dag een privéles gepland. Daarnaast coacht Mariken je op drie dagen met kamermuziek voor fluit en piano. Op vier dagen is er een uur gepland in wisselende kamermuziekbezetting met coaching. Tevens speel je mee in een aantal korte pop-up concerten en is er veel ruimte voor persoonlijke invulling. Uiteraard wordt er veel samengespeeld met andere muziekcursisten en docenten.

Meer dan muziek …

De FluteBoost heeft meer te bieden dan muziek. Samen met andere cursisten bezoeken we Volterra, maken een uitstapje naar een wijnhuis, Cecina of Bolgheri, en zien tijdens een diner aan het strand de zon in de zee verdrinken.

Week 2-9 juli wordt afgesloten met een slotconcert door het Ragazze Quartet met muzikale vrienden uit het Nederlands Blazers Ensemble en Hexagon Ensemble, een tentoonstelling van de parallelle schildercursus en een afterparty met wijnen van Castello Ginori.

Week 9-16 juli bezoek op zondag van de opera Suor Angelica van Puccini in Castello Ginori. De week wordt afgesloten met een optreden van The Amsterdam Consort met musici uit onder andere het Nederlands Blazers Ensemble, het Hexagon Ensemble en leden van het Ragazze Quartet. Daarna barst de afterparty los.

Docenten

Jeannette Landré en Mariken Zandvliet zijn bevlogen docenten die hun sporen in het muziekleven verdiend hebben. Jeannette is fluitiste bij het Nederlands Blazers Ensemble, Asko/Schoenberg Ensemble en speelde jaren als eerste fluitiste bij het Radio Symfonie Orkest en de Radio Kamer Filharmonie. Ze gaf veel recitals, kamermuziekconcerten en trad op als soliste. Mariken Zandvliet is als correpetitor verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Zij begeleidt niet alleen vele jonge talenten tijdens hun opleiding, maar geeft met diverse kamermuziekensembles ook optredens in binnen en buitenland.

Periode 9 - 16 juli StringBoost o.l.v. leden van het Ragazze Quartet, Mariken Zandvliet, Albert Adams

Geef een boost aan je spel!

Centraal in StringBoost staan je persoonlijke wensen om je (kamermuziek)spel in één week een boost te geven. De balans tussen privé - en ensemble coaching wordt in overleg bepaald. Daarnaast coacht Mariken je op drie dagen met werk voor jouw instrument en piano. Bij de coaching van kamermuziek spelen docenten in de ensembles mee. Tevens speel je mee in een aantal korte pop-up concerten.

Meer dan muziek …

StringBoost heeft meer te bieden dan muziek. Samen met andere deelnemers bezoeken we Volterra en maken een uitstapje naar een wijnhuis. Tevens bezoeken we Cecina of Bolgheri, en zien tijdens een diner aan het strand de zon in de zee verdrinken. Op zondag bezoeken we de opera Suor Angelica van Puccini in Castello Ginori. De opera wordt begeleid door het Ragazze Quartet. De week wordt afgesloten met een optreden van The Amsterdam Consort met musici uit onder het Ragazze Quartet, het Nederlands Blazers Ensemble en het Hexagon Ensemble. Daarna barst de afterparty los met wijnen van Castello Ginori. Wellicht dat in het programma nog een tweede operavoorstelling wordt opgenomen.

Docenten

Het Ragazze Quartet (http://ragazzekwartet.nl) bestaat uit vier jonge vrouwen die hun leven wijden aan het strijkkwartet, kamermuziek in kleinere en grotere bezetting en muziektheater. Op zondag 10 juli begeleiden zij Italiaanse zangers in de opera Suor Angelica van Puccini. In de dagen daarna coachen enkele leden van het kwartet deelnemers van de StringBoost en musici van andere muziekcursussen. Mariken Zandvliet is als correpetitor werkzaam bij de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Zij begeleidt niet alleen vele jonge talenten tijdens hun opleiding, maar geeft met diverse kamermuziekensembles ook optredens in binnen en buitenland. Albert Adams is als freelancer verbonden geweest aan onder meer het KCO. Tevens was hij als (alt)violist vele jaren lid van het Combattimento Consort A’dam.

9 – 16 juli Koorcursus Dido & Aeneas o.l.v. Johannette Zomer, Henk Gunneman

Geef samen een boost aan je zangtalent!

Centraal in de cursus voor zangers staat de opera Dido & Aeneas. Naast repetities met koor zijn er sessies met de solisten en het instrumentale ensemble. We werken toe naar een uitvoering onder de Toscaanse sterrenhemel in Castello Ginori. Op drie dagen zijn er voor de persoonlijke ontwikkeling van je stem korte individuele sessies met Johannette. Behalve de opera van Purcell komen er o.l.v. van Henk ook nog andere koorwerken op de lessenaar. In de loop van de week zijn er kleine pop-up optredens van musici van andere cursussen. Het kan echter zo maar gebeuren dat je daarin ook mee zingt. Iedere dag start met een Do-In yoga sessie: ontsluit je lichaam, bevrijdt je stem.

Goede amateurs en professionals samen in Dido & Aeneas

Johannette Zomer heeft als sopraan in opera’s, oratoria en concerten wereldwijd in het muziekleven haar sporen verdiend. Zij is een bevlogen zangeres, docente en coacht jonge talenten. Ook in Querceto zal Johannette haar brede palet van talenten inzetten. Bij de voorbereidingen en uitvoering van de wereldberoemde opera Dido & Aeneas van Henry Purcell worden zij en de zangers ondersteund door een aantal professionele musici, waaronder tenor en koorleider Henk Gunneman.

Meer dan muziek …

De koorcursus heeft meer te bieden dan muziek. Samen met andere deelnemers bezoeken we Volterra en maken een uitstapje naar een wijnhuis. Tevens bezoeken we Cecina of Bolgheri, en zien tijdens een diner aan het strand de zon in de zee verdrinken. Op zondag bezoeken we de opera Suor Angelica van Puccini in Castello Ginori. De opera wordt begeleid door het Ragazze Quartet. De week wordt afgesloten met een optreden van The Amsterdam Consort met musici uit onder het Ragazze Quartet, het Nederlands Blazers Ensemble en het Hexagon Ensemble. Daarna barst de afterparty los met wijnen van Castello Ginori.

Cursussen muziek: praktische informatie en kosten

 Algemeen

 • De workshops vinden plaats in het schilderachtige Querceto.
 • De cursussen zijn voor gevorderde amateurmusici.
 • Het aantal sessies coaching is per cursus verschillend. In de brochures is meer gespecificeerde informatie opgenomen.

Verblijf

 • 1 en 2-persoons appartementen met eigen badkamer.
 • Tegen een meerprijs zijn kasteelappartementen van Castello Ginori beschikbaar met gebruik van zwembad.
 • Gezamenlijk ontbijt en diner. Drankjes zijn bij het diner niet inbegrepen.

Voorstellingen, bezoek Volterra en Bolgheri, workshop Toscaans koken

 • Op een van de ochtenden gaan we Volterra bezoeken. Ook is er een rondleiding gepland op een wijngoed, bezoek aan Bolgheri of Cecina en diner aan het strand.
 • In het programma kan op verzoek een workshop Toscaans koken worden opgenomen.
 • Vrijdag 8 juli is er een optreden van het Ragazze Quartet en muzikale vrienden.
 • Zondag 10 juli is er een voorstelling van de opera Suor Angelica van Puccini met lokale zangers, koor en het Ragazze Kwartet
 • Donderdag 14 juli of vrijdag 15 juli is er een optreden van The Amsterdam Consort waarin onder meer musici van het Ragazze Quartet, het Nederlands Blazers Ensemble en het Hexagon Ensemble
 • Vrijdag 15 juli is er een opvoering van de opera Dido & Aeneas in Castello Ginori.

Muziek en materialen

 • Aanwezig: partijen voor kamermuziek in verschillende bezettingen.
 • Lessenaars zijn aanwezig.

Kosten

 1. BassoonBoost: € 1.400 | Early birds: tot 1 maart € 1.290
 2. StringBoost: € 1.400 | Early birds: tot 1 mei € 1.290
 3. FluteBoost: € 1.400 | Early birds: tot 1 mei € 1.290 | Jonger dan 30 jaar? Dan 20% extra korting
 4. Koorcursus: € 920 | Early birds: tot 1 april € 850 | Kosten zonder half pension € 470
 • Het cursusgeld is inclusief verblijf in een 2-persoons kamer met eigen badkamer (gedeelde woonkamer), half pension, tripjes, diner aan het strand, bezoek opera, optreden(s) en afterparty.
 • Toeslagen:
  • Inschrijving bij Marco Polo € 15 pp
  • 1-persoonsappartement € 20 per dag
  • Partners, familie € 110 per dag (programma idem als cursisten echter exclusief de cursus).
 • Exclusief vlucht Nederland-Pisa. Zelf te boeken. Wat eerder vertrekken en later terug, dan retours verkrijgbaar vanaf € 110 (prijzen maart 2016).
 • Exclusief transport luchthaven Pisa-Querceto-Pisa. Op het vliegveld van Pisa zijn goedkoop auto's te huur.
 • Op aanvraag privé vervoer luchthaven Pisa-Querceto. € 120 per rit (max 4 personen).
 • Lokaal vervoer op aanvraag ter plekke.

Vragen en inschrijven voor de cursussen muziek?

Mail naar Albert Adams, aa@artconnectspeople.com

Download de brochures:

Informatie BassoonBoost 2-9 juli 2016 Toscane

Informatie BassoonBoost 9-16 juli 2016 Toscane

Informatie StringBoost Toscane 9-16 juli 2016

Informatie FluteBoost 2-9 juli 2016 Toscane

Informatie FluteBoost 9-16 juli 2016 Toscane

Informatie koorcursus Dido & Aeneas 9-16 juli 2016 Toscane

Cursussen schilderen

Workshops schilderen o.l.v. Dorine Kuiper

Dorine Kuiper is opgegroeid in een artistiek gezin, haar moeder is pianiste en beide ouders zijn beeldend kunstenaar. Dorine geeft al jaren cursussen schilderen in Groningen en haar werk wordt regelmatig geëxposeerd. Haar schilderijen worden aangekocht door particulieren en zijn onder andere in bezit van de Provincie Groningen en de ING kunstcollectie. www.dorinekuiper.nl

2 - 9 juli Muzikanten en Toscane

Onder leiding van Dorine Kuiper maken de deelnemers schilderijen van Italiaanse en Nederlandse musici en zangers die in Querceto verblijven voor concerten, opera en cursussen. Daarnaast is het Toscaanse landschap in al zijn kleuren en pracht een thema voor de schilders. Maar er is ook ruimte voor vrij werk. Het dorpje Querceto is feitelijk Castel Ginori, een schilderachtige frazione (plaatsje) met huizen uit de 15e eeuw. Er zijn prachtige plekjes om de schildersezel neer te zetten en te gaan schilderen. Het uitzicht vanuit deze burcht fenomenaal.

foto

Meer dan schilderen …

Op een van de dagen is er een workshop Toscaans koken. Tevens bezoeken we Volterra, maken een uitstapje naar een wijnhuis bij Bolgheri en zien tijdens een diner aan het strand de zon in de zee verdrinken. Aan het eind van de week worden de schilderijen geëxposeerd tijdens een optreden van het Ragazze Quartet en muzikale vrienden. Daarna kan de afterparty met wijnen van Castel Ginori losbarsten.

9 – 16 juli Fabels van Leonardo da Vinci, een verbinding van literatuur, beeldende kunst en muziek

Leonardo da Vinci was een echte homo universalis. Hij was niet alleen beeldhouwer, filosoof, uitvinder, ingenieur, scheikundige en anatomist, maar ook componist en schrijver. Maar wie kent zijn geïmproviseerde fabels en legenden? Ze zijn de bron van inspiratie tijdens deze week in het hart van Toscane. Ter voorbereiding op de workshops is er informatie beschikbaar over Leonardo da Vinci zijn leven en werk, waaronder uiteraard de fabels.

leonardo-da-vinci

De deelnemers aan de workshops maken schilderijen die gerelateerd zijn aan door hen zelf gekozen fabels van Da Vinci. Aan het eind van de week worden de schilderijen gefotografeerd en geprojecteerd tijdens een optreden van The Amsterdam Consort. De projecties in combinatie met voordrachten van de gekozen fabels en bijpassende composities zijn een ode aan Leonardo da Vinci. Tevens worden de schilderijen van de cursisten op de avond van de uitvoering geëxposeerd voor het publiek. Aan het optreden zullen onder andere musici van het Nederlands Blazers Ensemble, Hexagon Ensemble en het Ragazze Kwartet meewerken. Daarna kan de afterparty met wijnen van Castel Ginori losbarsten.

Meer dan schilderen …

Op een van de dagen is er ook een workshop Toscaans koken. Tevens bezoeken we Volterra, maken een uitstapje naar een wijnhuis bij Bolgheri en zien tijdens een diner aan het strand de zon in de zee verdrinken. Aan het begin van de week bezoeken we in Querceto de opera Suor Angelica van Puccini.

Cursussen schilderen: praktische informatie en kosten

 Schilderen

 • De dagelijkse workshops vinden plaats in Querceto en omgeving.
 • Deskundige en persoonlijke begeleiding door Dorine Kuiper.
 • De workshops zijn voor beginners en gevorderden.

Verblijf

 • 1 en 2-persoons appartementen van Castello Ginori met eigen badkamer en gebruik van het zwembad.
 • Op verzoek zijn er beperkt appartementen voor 3+ personen.
 • Gezamenlijk ontbijt en diner, deels met musici van de concerten. Drankjes niet inbegrepen.

Algemeen programma (onder voorbehoud van kleine wijzigingen)

 • In het programma is één ochtend opgenomen met bezoek aan Volterra en workshop Toscaans koken. Daarnaast een trip naar een wijngoed in de buurt van Bolgheri en diner aan het strand.
 • In Querceto bezoek van een concert waarbij de door cursisten gemaakte schilderijen geëxposeerd worden.

Schildermaterialen

 • Aanwezig: acrylverf, doeken, schildersezels, schilderspalet.
 • Wij gaan er vanuit dat cursisten een eigen ‘basis’ uitrusting hebben: potloden in verschillende hardheid, gum, puntenslijper, schetsboek, kwasten en penselen.

Kosten

 • € 1.000 voor de workshops, materialen, verblijf in een 2-persoons appartement met eigen badkamer, half pension, gebruik zwembad, trip, workshop koken en bezoek optredens.
 • Early birds: tot 15 maart € 910 tot 1 mei € 950.
 • Toeslagen: inschrijving € 15 pp; 1-persoonsappartement € 20 per dag; partners, familie € 110 per dag (programma idem als cursisten echter exclusief de schildercursus).
 • Exclusief vlucht Nederland-Pisa. Zelf te boeken. Wat eerder vertrekken, later terug, dan retours vanaf € 110.
 • Exclusief transport luchthaven Pisa-Querceto-Pisa. Goedkoop auto’s te huur op vliegveld Pisa. € 120 per rit (max 4 personen). Lokaal vervoer op verzoek.
 • Op aanvraag privé vervoer

Vragen en inschrijven voor de cursussen?

Mail naar Albert Adams, aa@artconnectspeople.com

Download de brochures:

Informatie cursus schilderen Dorine Kuiper 2-9 juli 2016 Toscane

Informatie cursus schilderen Dorine Kuiper 9-16 juli 2016 Toscane